Derde Gesticht

Het derde Gesticht. Een historische plek waar zich een onvoorstelbaar hoofdstuk uit onze Nederlandse geschiedenis heeft afgespeeld: een van de grootste heropvoedingsexperimenten ooit. Deze plek in Veenhuizen was bijna in de vergetelheid beland, maar krijgt nu de aandacht die hij verdient. Dankzij een uniek landschaps- en cultuurproject!

Het Derde Gesticht herleeft
Het Derde Gesticht was een van de drie grote gestichten die generaal Johannes van den Bosch in 1823 in Veenhuizen liet bouwen voor de opvang van paupers, landlopers en weeskinderen. Tienduizenden armen werden er in de 19e eeuw ‘verpleegd’ en heropgevoed.

Gewoon weiland?
Op de plek waar het Derde Gesticht ooit stond, pal voor Coco Maria, lag lange tijd een ogenschijnlijk gewoon weiland. Maar een uniek landschapsproject van ANV Drenthe, Coco Maria en agrarisch bedrijf Riedstra heeft daar verandering in gebracht, met financiële ondersteuning van gemeente en provincie. Het vroegere carré is ingezaaid met gras en bloemen die de contouren van het Derde Gesticht laten herleven: bloemen markeren de plek waar dit gesticht stond en daar waar ooit de binnenplaats lag, is gras ingezaaid. Een informatiebord naast het carré maakt het verleden in woord en beeld nog beter zichtbaar.

Samenloop van gebeurtenissen
Wij liepen al lang met de wens rond deze historische plek zichtbaar te maken. Sinds het verschijnen van de bestseller Het Pauperparadijs van Suzanna Jansen, zochten veel mensen tevergeefs naar ‘Het Derde’. Vervolgens kwam de voorstelling Het Pauperparadijs in beeld. Oorspronkelijk gepland op de grond van het Derde Gesticht, maar uiteindelijk werd het project vanwege zijn grootschaligheid verplaatst naar het Gevangenismuseum. Voor ons een reden om de handen ineen te slaan: het resultaat is een prachtig carré van bloemen en gras, een informatiebord en een zomeragenda met boeiende lezingen en rondwandelingen.

Onttrokken aan de vergetelheid
Zo krijgt deze fascinerende plek, historisch erfgoed, de aandacht die hij verdient. Een belangrijk stuk van onze geschiedenis is aan de vergetelheid onttrokken. Wie op het gras van de vroegere binnenplaats staat en de contouren van het voormalige gesticht ziet, merkt hoe indrukwekkend groot dit was. Een intrigerende ervaring.

Voor informatie over rondleidingen: mail naar heinmoes@cocomaria.nl of bel 06-53354278.